Etusivu » Mitä on hakukoneoptimointi?
Mitä on hakukoneoptimointi eli SEO?
-
Jussi Viljanen
- Päivitetty: 04/04/2025
SISÄLLYSLUETTELO
- Hakukoneoptimoinnin hyödyt ja tarkoitus
- Miten hakukone toimii?
- Miten hakukoneoptimointi tehdään?
- On-page SEO: sivuston sisäinen optimointi
- Off-page SEO: sivuston ulkoinen optimointi
- Tekninen SEO
- Paikallinen SEO (Local SEO)
- Mitä Google arvostaa verkkosivuissa (E-E-A-T)?
- Hakukoneoptimoinnin tulosten mittaaminen
- Hakukoneoptimointi pähkinänkuoressa
- Usein kysytyt kysymykset
Hakukoneoptimointi eli SEO (Search Engine Optimization) on prosessi, jolla pyritään parantamaan verkkosivuston sijoituksia hakutuloksissa ja lisätä sivuston orgaanista liikennettä.
Hakukoneoptimoinnin hyödyt ja tarkoitus
Hakukoneoptimointi on yksi digitaalisen markkinoinnin keinoja, jolla yritys tai miksei yksityishenkilönkin nettisivu pystytään nostamaan uudelle tasolle. Nykypäivänä SEO on monille yrityksille yksi markkinointistrategian kulmakivistä tai ainakin sen tulisi olla. Hakukoneoptimointi on yksi kustannustehokkaimmista ellei kustannustehokkain markkinoinnin muoto.
SEO:n määritelmä
SEO eli Search Enginen Optimization on verkkosivustojen systemaattista kehittämistä, jonka päämääränä on maksimoidan sivuston näkyvyys ja löydettävyys hakukoneissa. Hakukoneoptimointi eli SEO pitää sisällään sekä sivuston sisäistä optimointia, ulkoista optimointia sekä teknistä optimointia.
Hakukoneoptimoinnin keskeinen tavoite on rankata hakutuloksissa niillä termeillä, jotka ovat merkityksellisiä sivuston kohdeyleisölle. Tätä kautta saavutettu liikenne voidaan ideaalisti hyödyntää liiketoimintaan. SEO on sekä käyttäjäystävällisyyttä että hakukoneystävällisyyttä.
Hakukoneet ovat myös liiketoimintaa harjoittavia yrityksi, joilla tulee olla insentiivi rankata juuri sinun sivustosi. Yleisellä tasolla tämä varmistetaan laadukkaalla sisällöllä, hyvällä teknisellä suorituskyvyllä, fiksulla sivuston rakenteella sekä sisäisellä- ja ulkoisella linkityksellä.
Miksi SEO on tärkeää yrityksille
Hakukoneoptimoinnin eli SEO:n suurin hyöty yrityksille on, että päästään ilman maksettua mainontaa käsiksi niihin potentiaalisiin asiakkaisiin, jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita palvelusta tai tuotteesta.
SEO:n merkitys on kasvanut yrityksille viime vuosina, mutta etenkin Suomessa on vielä monia aloja missä hakukoneoptimointia ei vielä hyödynnetä sen potentiaalin mukaisesti.
SEO:n tärkeimmät hyödyt listattuna alla:
- Lisää asiakkaita: Korkea sijoitus hakutuloksissa sellaisille hakutermeille, joissa on selkeä kaupallinen hakuintentio, voi tuoda merkittävästi lisää asiakkaita.
- Lisää liidejä: Jos sivustosi tarkoitus on hankkia asiakkaita, rankkaamalla ylhäällä hakutuloksissa voit saada enemmän puhelinsoittoja, sähköposteja tai muita yhteydenottoja jotka voit kääntää maksaviksi asiakkaiksi.
- Näkyvyys ja bränditietoisuus: Hyvät sijoitukset lisäävät yrityksen ja brändin näkyvyyttä. Mitä enemmän brändi on näkyvillä, sitä enemmän yrityksen nimi, tuote tai palvelu jää mieleen.
- Luottamus ja uskottavuus: Monet ihmiset kaikkoavat mainoksia, mutta luottavat orgaanisiin hakutuloksiin. Korkeat sijoitukset viestivät potentiaalisille asiakkaille, että sivusto ja yritys on relevantti ja luotettava.
- Käyttäjäkokemuksen paraneminen: Hyvä SEO ei ole pelkästään vain hakukoneiden miellyttämistä vaan myös sivuston kokonaisvaltaisen käyttäjäkokemuksen parantamista. Tämä johtaa tyytyväisempiin käyttäjiin ja konversio asteen nousuun. Saat näin samasta määrästä liikennettä enemmän irti.
- Skaalautuvuus ja ROI: Onnistunut SEO on erittäin kustannustehokasta. Yhdellä investoinnilla voit tuottaa tuloksia pitkän aikaa. Satsaamalla kerran laadukkaaseen sisältöön ja optimointiin, voi korkea sijoitus pysyä jopa vuosia generoiden tasaisesti tai jopa nousevasti laadukasta liikennettä sivustolle hyödyttäen liiketoimintaa.
Miten hakukone toimii?
Hakukoneet kuten Google, Bing ja Yahoo toimivat hyvin monimutkaisten algoritmien avulla. Kaikki hakukoneet ovat kehittyneet vuosien saatossa hurjasti ja nykyään ne ovatkin ns. semanttisia hakukoneita. Semanttisuus tarkoittaa, että hakukone pyrkii ymmärtämään hakutermien merkitystä ja kontekstia.
Monet yksinkertaisemmat hakukoneet ovat leksikaalisia. Tämä tarkoittaa, että hakukone antaa tuloksia sen mukaan, löytääkö se täsmälleen tai osittain haetun sanan tai termin. Suuremmat hakukoneet, kuten Google ja Bing ovat vain hyvin pieneltä osin leksikaalisia ja suurimmilta osin edistyksellisiä semanttisia hakukoneita.
Semanttisuuden, eli merkityksien ymmärtämisen avulla hakukone pystyy palvelemaan käyttäjiä tehokkaammin ja antamaan fiksumpia hakutuloksia. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että hakukone osaa katsoa sijaintiasi, ennustaa hakuintentiotasi ja verkkosivun kehittäjän näkökulmasta sitä, että sivu voi rankata sellaisillekin termeille, joita ei täsmälleen sivulla edes ole, mutta liittyy relevantisti aiheeseen.
Hakukoneiden toiminta voidaan yksinkertaistaa kolmeen päävaiheeseen: indeksointiin, hakuun sekä tulosten järjestämiseen.
1. Crawlaus ja indeksointi
Saadakseen käsityksen mistä verkkosivusto ja sen sisältö kertoo ja kuinka laadukasta sisältö on, tulee hakukoneen käydä sivun sisältö läpi, eli ns. crawlata. Hakukoneen robotti käy jatkuvasti läpi internetin eri sivustoja seuloen parhaita mahdollisia sivuja eri kriteerien perusteella.
Crawlauksen avulla kerätty tieto tallennetaan suureen tietokantaan, jota kutsutaan indeksiksi. Tämä indeksi sisältää jokaisen löydetyn verkkosivun sekä yksityiskohtaista tietoa sen sisällöstä, rakenteesta, merkityksistä, linkeistä ja käyttäjien käyttäytymisestä sivulla.
Indeksi on yhtäkuin kaikki sivut jotka ovat tarjolla hakutuloksissa. Kaikki verkkosivut eivät suinkaan ole indeksissä, sillä hakukone voi jättää sivun/dokumentin pois jos se ei täytä tiettyjä laatukriteereitä. Sivuston omistajat voivat myös itse estää indeksoinnin robots.txt tiedoston määrityksillä tai noindex-merkinnällä.
Joskus sivu ei päädy indeksiin vaikka haluaisikin. Tällöin on yleensä joku vikana. Voit lukea tästä aiheesta tarkemmin omasta miksi sivut ei näy Googlessa? artikkelistamme.

2. Haku
Kun käyttäjä syöttää hakutermin hakukoneeseen, hakukone prosessoi haun algoritmin avulla, käy läpi indeksinsä ja etsii siitä mahdollisimman relevantit sivut mitkä se tarjoaa hakutuloksina. Hakukone ei tässä vaiheessa enää etsi ja käy läpi koko internetiä, vaan pelkästään oman indeksinsä. Hakukone pyrkii aina antamaan käyttäjän termiin ja intentioon nähden mahdollisimman relevantit tulokset.
Relevanssin mittaamiseen algoritmi käyttää historiallista dataa, kuten ihmisten aiemmin tekemiä samaan aiheeseen liittyneitä hakuja, hakukäyttäytymistä, klikkidataa sekä myös hakijan sijaintia, käynnissä olevia trendejä, vuodenaikaa ja tapahtumia.

3. Hakutulosten järjestäminen
Relevanttien sivustojen löydyttyä, hakukone järjestää ne omien kriteeriensä perusteella paremmuusjärjestykseen. Tämä prosessi perustuu satoihin, ellei tuhansiin eri faktoreihin, ns. ranking factoreihin.
Esimerkiksi Google käyttää useita eri algoritmeja, joissa on tuhansia erilaisia attribuutteja mittaamassa sivuston eri ominaisuuksia. Kukaan Googlen ulkopuolella, tai moni edes Googlella työskentelevä ei osaa tarkalleen sanoa mihin kaikkeen algoritmi ja hakutulosten järjestys perustuu.
SEO:ta tekevien vuosien kokemukset kuitenkin ova osoittaneet hyvin selkeitä metodeja ja faktoreita minkä avulla Googlessa pystyy rankkaamaan ylhäällä. Tärkeitä tekijöitä on muun muassa:
- Sisällön relevanssi ja laatu
- Sivuston ulkoiset linkitykset (backlinkit)
- Sivuston ja sivun ikä
- Sivuston sisäiset linkitykset
- Käyttäjäkokemus, mukaan lukien sivun latausnopeus ja mobiiliystävällisyys
- Sivuston turvallisuus (HTTPS)
- Sivun sisällön ainutlaatuisuus
- Käyttäjien käyttäytyminen (esim. kuinka kauan he viipyvät sivulla ja klikkimäärät)
Hakutulokset muutuvat jatkuvaa tahtia, sillä myös verkkosivustojen sisällöt, linkit ja kaikki ovat jatkuvassa muutoksessa. Hakukoneet itsekin päivittävät algoritmejaan usein parantaakseen hakutulosten laatua.
Ymmärtämällä hakukoneiden toimintaperiaatteet voit paremmin optimoida sivustosi niin, että se on helposti indeksoitavissa, relevantti halutuille hakutermeille ja täyttää hakukoneiden laatukriteerit. Tämä on hakukoneoptimoinnin ydin.
4. Hakutulosten esittäminen eri tavoin
Algoritmien sisältämien kriteerien avulla hakutuloksia voidaan esittää käyttäjille eri tavoin eri elementeillä. Tavalliset orgaaniset hakutulokset käsitetään yleensä linkkeinä eri sivustoille eri lähteisiin, mutta jokainen Googlea käyttänyt on varmasti huomannut seassa olevan muutakin.
Hakutulos-sivu eli ns. SERP (Search Engine Results Page) saattaakin sisältää useita eri elementtejä:
- Maksetut mainokset
- Orgaaniset hakutulokset
- Google Maps
- Featured snippet
- Google Business Profiilit
- Knowledge Panelit
- Usein kysyttyjä kysymyksiä
- Youtube-videoita
- Kuvahakutulokset
- Muut aiheeseen liittyvät haut
Miten hakukoneoptimointi tehdään?
Hakukoneoptimoinnin tekeminen voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: sivuston sisäiseen optimointiin, ulkoiseen optimointiin sekä tekniseen optimointiin. Jokainen näistä osa-alueista on tärkeä, jos haluaa saavuttaa hyviä ja kestäviä sijoituksia. Jokainen osa-alue pitää sisällään lukuisia omia osa-alueita mihin optimoijan tulee keskittyä.
On-page SEO: sivuston sisäinen optimointi
On-page SEO eli verkkosivuston sisäinen hakukoneoptimointi tarkoittaa sivuston kehittämistä sisäisesti hakukoneystävälliseksi. Tähän liittyy muun muassa sisällön laatu, oikeiden avainsanojen käyttö oikeissa paikoissa, otsikoinnit, sisäiset linkitykset sekä metatitlet ja meta descriptionit. Katsastetaan tärkeimmät sisäisen optimoinnin keinot.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimuksessa analysoidaan ihmisten hakukonekäyttäytymistä. Saadakseen laadukasta ja liiketoimintaa hyödyttävää liikennettä hakukoneen kautta, tulee sisältö optimoida avainsanoille, joita ihmiset käyttävät. Sivustolle ei ole hyötyä rankata ykkösenä hakutermeille, joita kukaan ei todellisuudessa hae. Tätä varten tulee tehdä avainsanatutkimus tai toisin sanoen hakusana-analyysi.
Analyysin avulla sivustoa voidaan optimoida dataan ja faktaan perustuen. SEO-strategia pohjautuu näin faktatietoon, eikä mutuiluun.
Näin niitä ihmisiä voidaan saada vierailemaan sivustolla, jotka ovat valmiiksi kiinnostuneita aiheesta tai jopa valmiita suoraan ostamaan tuotetta tai palvelua.
Hakusanatutkimuksessa tärkeimpiä analysoitavia tekijöitä on:
- hakuvolyymi
- hakutermin intentio ja relevanssi
- hakutermin kilpailu
Hakuvolyymi kertoo kuinka paljon tiettyä hakutermiä haetaan tiettyä ajanjaksoa kohden. Mitä suurempi hakuvolyymi, sitä suurempi potentiaalinen liikenne.
Hakutermin relevanssi ja intentio on kuitenkin ratkaisevaa liiketoimintamielessä. Esimerkiksi verkkokaupalle on huomattavasti kannattavampaa rankata ensisijaisesti kaupallisen intention termeille, kuten ”paras proteiinijauhe” tai ”edullinen proteiinijauhe” kuin hyvin yleisille termeille ”proteiinijauhe”.
Fiksulla sisältösuunnitelmalla voidaan kuitenkin myös yleisemmillä termeillä johdattaa ihmisiä esimerkiksi blogitekstien avulla kaupallisille sivuille ja ostamaan.
Hakutermin kilpailu on yleensä sitä kovempi, mitä enemmän sillä on hakuvolyymiä ja mitä kaupallisempi termi on. Kilpailullisilla termeillä hakutulosten kärkipaikoilla on useimmiten isommat ja auktoriteettiset brändit. Myös maksettuja mainospaikkoja näkyy näissä hakutuloksissa usein, sillä monet yritykset haluavat osansa tästä liikenteestä ja on valmiita käyttämään siihen rahaa.
Iso osa SEO-työtä on analysoida hakutuloksia sekä hakutermejä. Oman sivuston sisältöä on hyvä priorisoida siten, että sillä on oikea mahdollisuus rankata ja saavuttaa liikennettä ja tuloksia. Hyvin nuori ja uusi verkkosivusto harvoin saavuttaa korkeita sijoituksia hyvin kilpailuille termeille, joten on fiksumpaa aloittaa pienemmistä ja vähemmän kilpailullisista termeistä.
Hakusanatutkimusta voi tehdä useiden eri työkalujen avulla. Olemassa on monia hyviä maksullisia palveluita kuten Ahrefs tai Semrush, mutta myös ilmaisia kuten Google Keyword Planner tai Googlen hakukentän auto-suggest toiminto.
URL eli sivun osoite
Sivun url-osoite kertoo olennaisesti mistä sivussa on kyse. Tämä on myös tärkeä relevanssin lähde hakukoneelle ja vaikuttaa sivun kykyyn sijoittua hakukoneissa. URL on digitaalinen osoite ja se kertoo sekä sivusta itsestään mutta myös sen suhteesta sivuston muihin sivuihin.
Hakukoneoptimoitu URL sisältää tärkeän avainsanan lyhyessä ja ytimekkäässä muodossa.
Esimerkiksi huonekaluliike optimoidessaan kategoriasivuja on hyvä käyttää selkeitä urleja kuvaamaan eri tuotteita loogista hierarkiaa noudattamalla:
huonekaludomain.fi/sohvat/
huonekaludomain.fi/sohvat/3-istuttavat/
huonekaludomain.fi/sohvat/kulmasohvat/
Metatagit
Metatagit eli tarkemmin ottaen Meta Title sekä Meta Description ovat yksiä tärkeimpiä optimoitavia asioita verkkosivulle.
- Meta title: Hakutuloksissa linkkinä näkyvä otsikko
- Meta description: Meta titlen alla näkyvä lyhyt kuvaus sivun sisällöstä.
Etenkin meta titlen eli hakutuloksissa näkyvän otsikon optimointi on todella tärkeää. Se kertoo hakukoneelle mistä sivussa on kyse. Meta title vaikuttaa myös ratkaisevasti käyttäjien halukkuuteen klikata itsensä sivustolle. Titleä optimoimalla voit siis vaikuttaa klikkausprosenttiin eli CTR:ään (Click Through Rate).

Sisäinen linkitys
Sisäiset linkit on tapa yhdistää verkkosivuston sivuja toisiinsa. Linkit ohjaavat sekä käyttäjiä että hakukoneita sivuston sisällä. Sisäiset linkit ovat tärkeitä hakukoneoptimoinnissa useammasta eri syystä:
- Sivuston rakenteen määrittely: Sisäiset linkit auttavat ymmärtään sivuston rakennetta, hierarkiaa ja tärkeimpiä sivuja.
- PageRankin jakaminen: Sisäiset linkit jakavat PageRankia eli ulkoisten linkkien tuomaa arvoa sivuston sisällä vahvistaen tärkeimpien sivujen asemaa.
- Käyttäjäkokemuksen parantaminen: Linkit helpottavat navigointia ja ohjaavat käyttäjiä relevantin ja tärkeän sisällön pariin. Sisällytä linkit tärkeimmille sivuille esimerkiksi sivuston navigaatiossa ja footerissa, jotta ne löytyvät helposti.
- Indeksoinnin tehostaminen: Sisäiset linkit auttavat hakukoneita löytämään ja indeksoimaan sivuston sivut tehokkaammin.
- Bounce raten pienentäminen: Hyvin sijoitetut sisäiset linkit voivat pitää käyttäjät sivustolla pidempään tuottaen parempaa käyttäjädataa.
Tehokas sisäinen linkitys sisältää seuraavia elementtejä:
- Looginen ja johdonmukainen navigaatiorakenne
- Kontekstuaaliset ja järkeen käyvät linkit tekstin sisällä
- Ankkuritekstien optimointi kuvaamaan kohdesivua tarkasti
- Tärkeimpien sivujen korostaminen useammilla sisäisillä linkeillä
- Syvällä sivustorakenteessa olevien sivujen linkittäminen ylemmän tason sivuihin
Off-page SEO: sivuston ulkoinen optimointi
Off-page SEO tarkoittaa sivuston ulkopuolella tehtäviä toimenpiteitä hakukonenäkyvyyden parantamiseksi. Off-page optimointi on olennaisen osa hakukoneoptimointia ja monesti merkittävästi parantaa sijoituksia hakukoneissa, etenkin kilpailullisilla aloilla.
Sivuston ulkopuoliset signaalit, kuten linkit, siteeraukset ja maininnat ovat voimakkaita signaaleja hakukoneille ja auttavat niitä muodostamaan mielipidettä sivuston vahvuudesta, auktoriteetista ja luotettavuudesta. Ulkoiset linkitykset toimivat hakukoneelle validaatio-mekanismina todentamaan sivustojen luotettavuutta.
Linkinrakennus eli backlinkit
Yksi SEO:n kulmakivistä ja tärkeimmistä rankkausperusteista on muilta sivustoilta tulevat linkit. Linkinrakennus onkin yksi yleisimmistä strategioista monille sivustoille parantaa hakukonenäkyvyyttä.
Mitä enemmän ja laadukkaampia backlinkejä muilta sivustoilta, sitä luotettavampana ja arvokkaampana hakukoneet sivustoa pitävät. Kaikki sivustot eivät linkkejä toki vaadi, mutta suurin osa kyllä, jos tavoitteena on rankata korkealle.
Kaikki backlinkit eivät myös ole samanarvoisia. Laadukkaat ja parhaat linkit tulevat luotettavilta, arvostetuilta ja aiheeseen liittyviltä relevanteilta sivustoilta. Jos linkki on hyvin irrelevantilta sivustolta, vaikka se olisikin muutoin hyvä, se ei välttämättä anna paljoakaan arvoa sivustolle.
Esimerkiksi muotivaatteita myyvä verkkokauppa ei tee juuri mitään puutarhan hoitoon liittyvän sivuston linkillä, sillä relevanssi puuttuu lähes täysin.
Linkkejä voi myös olla huonolaatuisia. Näitä ovat linkit jotka tulevat hakkeroiduilta, spämmätyiltä tai muuten ”toxisilta” sivustoilta, jotka ovat myös usein yhteydessä linkeillä muihin erittäin huonoihin sivustoihin. Esimerkiksi porno, uhkapeli tai muilta epäilyttäviltä sivustoilta tulevat linkit voivat olla monille sivustoille haitallisia hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.
Miten rakentaa linkkejä sivustolle?
Linkkien rakentamiseen on muutamia hyväksi todettuja keinoja:
- Sisältömarkkinointi: Luo arvokasta, linkittämisen arvoista sisältöä, kuten tutkimuksia, infografiikkaa tai kattavia oppaita.
- Vierasbloggaus: Kirjoita laadukkaita artikkeleita muiden yritysten tai vaikuttajien blogeihin.
- Rikkinäisten linkkien korjaaminen: Etsi rikkinäisiä linkkejä muilta sivustoilta ja tarjoa omaa sisältöäsi korvaavaksi linkiksi.
- Digitaalinen PR: Hyödynnä mediasuhteita ja tiedotteita saadaksesi mainintoja ja linkkejä arvostetuilta uutissivustoilta.
- Linkkien ostaminen: Linkkejä saa myös maksamalla sivuston omistajille rahaa linkkauksia vastaan. Tässä tulee kuitenkin olla linkkien laadun kanssa erityisen tarkkana.
Linkkien saaminen ei ole aina helppoa ja sen eteen tulee tehdä johdonmukaisesti töitä, tai käyttää rahaa. Ensisijaisesti kannattaa pyrkiä saamaan linkkejä orgaanisesti, sillä yleensä linkkaukset ovat silloin hyvin luonnollisia, relevantteja ja aitoja.
Brändimaininnat
Sivuston ulkoisella optimoinnilla voidaan vaikuttaa brändin maineeseen ja presenssiin verkossa. Brändimainintojen määrä eri sivustoilla voi olla hyvinkin positiivinen asia niin hakukoneoptimoinnin kuin yleisen näkyvyyden kannalta. Hakukoneet kuten Google huomaa jos brändistä puhutaan verkossa. Mitä enemmän mainontoja, siteerauksia tai arvosteluja, sitä parempi se on hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.
Asiakasarvostelut
Positiiviset arvostelut ja arviot yrityksellesi niin Google Mapsissa tai erilaisilla arvostelusivustoilla, kuten TripAdvisor, Trustpilot tai vastaavat, voivat myös positiivisesti vaikuttaa hakukoneiden käsitykseen sivustosta. Etenkin suorat Google-arviot ovat tärkeä osa paikallisten yritysten hakukoneoptimointia Google Mapsia ja paikallisia hakutermejä varten.
Kannusta tyytyväisiä asiakkaita jättämään arvosteluja ja vastaa aktiivisesti sekä positiivisiin että negatiivisiin arvosteluihin itse pitämällä huolta omasta brändistä.
Tekninen SEO
Tekninen SEO tarkoittaa sivuston teknisen tehokkuuden ja toimivuuden optimointia. Tekninen hakukoneoptimointi on kolmas iso hakukoneoptimoinnin osa-alue.
Hyvä tekninen performanssi SEO:ssa perustuu käyttäjäkokemukseen. Nopeasti laatavat sivut ja sivun eri elementit ovat miellyttävä käyttäjälle. Hakukone haluaakin tyydyttää parhaalla mahdollisella tavalla käyttäjänsä ja jos tuloksissa olisi mukana sivuja, joiden tekninen käytettävyys on hyvin heikkoa, ei käyttäjät varmasti olisi myöskään tyytyväisiä. Tämä on erityisen tärkeää muun muassa verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa.
Käyttäjäkokemuksen lisäksi teknisen puolen parannukset vaikuttavat myös hakukoneiden kykyyn löytää, ymmärtää ja indeksoida sisältöjä.
Seuraavana tärkeimmät teknisen SEO:n osa-alueet.
URL-rakenne ja sivustoarkkitehtuuri
Selkeä ja looginen URL-rakenne auttaa sekä käyttäjiä että hakukoneita navigoimaan sivustolla. Tämä linkittyy osin myös On-page SEO:n kanssa ja on tärkeä osa sisältösuunnitelmaa.
Sivuston rakenne kannattaa tehdä aihealueittain ja hierarkisesti. Pääkategoriat ja alakategoriat tulee olla selkeästi erotettavissa, jolloin hakukoneet sekä käyttäjät ymmärtävät kokonaisuuden. Näin hakukoneen on myös helppo indeksoida kategorian eri sivuja.
Sivuston nopeus ja suorituskyky
Kukaan ei pidä hitaasti lataavasta ja aukeavasta verkkosivusta. Muun muassa Google mittaa sivuston teknistä toimivuutta ja latausnopeuksia. Latausnopeudet ovat ennenkaikkea käyttäjäkokemukseen liittyvä tekijä. Mitä kauemmin sivusto lataa, sitä suurempi todennäköisyys on että käyttäjä poistuu sivustolta ennenaikaisesti.
Mitä nopeammin ja sulavammin sivusto lataa ja toimii, sitä parempi on yleensä myös konversioaste. Sivunopeuksia voi parantaa ja optimoida esimerkiksi kuvien tiedostokokoja pienentämällä tai turhan koodin kuten JavaScriptin- tai CSS:n poistamisella tai minimoimisella.
Monesti yksinkertainen on tehokasta. Monilla sivustoilla on hyvin näyttäviä grafiikoita, videoita ja toiminnallisuuksia, jotka vaikuttavat äärimmäisen hienoilta, mutta ovat teknisesti sivustolle hyvin raskaita. Näiden nettovaikutus voi olla joskus kuitenkin jopa negatiivinen, jos näkyvyys teknisen performanssin laskun vuoksi pienenee.
Teknisessä SEO:ssa pitääkin yhdistää ja löytää balanssi brändi-ilmeen, muun markkinoinnin tavoitteiden sekä hakukoneoptimoinnin kanssa.
Mobiiliystävällisyys
Suurin osa internetin liikenteestä tapahtuu mobiililaitteilla. Verkkosivuston suunnittelu tuleekin tehdä mobiililähtöisesti – mobile first.
Sivuston tulee olla responsiivinen, eli mukautua näytön koon mukaan. Myös Google katsoo ensisijaisesti verkkosivustoja mobiilinäkymässä ja indeksoi sivustoja mobiilitoimivuuden perusteella.
Sivukartat ja robots.txt
Sivukartta tarjoaa hakukoneille kattavan luettelon sivuston sivuista ja niiden suhteista. Hakukoneille erityisen tärkeä on .xml sivukartta, joka nopeuttaa indeksointia ja varmistaa, että kaikki tärkeät sivut tulevat huomioiduiksi.
Lisäksi html-sivukartta on fiksu julkaista sivustolle. Se on tekstimuotoinen lista linkkeineen kaikista sivustolla julkaistuna olevista sivustoista, mielellään kategorioittain lajiteltuna. Tämä auttaa vielä paremmin hakukonetta löytämään eri sivuja, mutta on myös käyttäjälle mahdollisuus löytää eri sisältöjä.
Robots.txt tiedosto puolestaan ohjaa hakukonerobotteja kertomalla, mitkä sivut tulisi indeksoida ja mitkä jättää kokonaan huomiotta.
Strukturoitu data ja Schema markup
Rakenteellinen data ja niin sanotut schema-markupit ovat tapa kertoa Googlelle mistä sisällössä tai sisällön osassa on kyse. Sen sijaan, että Google jäisi itse pähkäilemään, että kyseessä on esimerkiksi resepti, arvostelu, tapahtuma tai joku muu, tämän voi suoraan kertoa Googlelle.
Schemalla voi myös suoraan kertoa kuka sisällön on tehnyt, missä yritys sijaitsee ja lukuisia muita tietoja, jotka helpottavat Googlen ja muiden hakukoneiden kykyä ymmärtää sisältöä.
Schema-merkinnät voivat myös mahdollistaa erilaisten rich snippetien ja featureiden saamista hakutuloksissa. Näitä on esimerkiksi Featured Snippet, People Also Ask-osion kysymykset ja vastaukset, kuvat hakutuloksien mukana tai navigaatiolinkit hakutuloksen yhteydessä. Nämä voivat parantaa näkyvyyttä ja usein lisää klikkimäärää sivustolle.
HTTPS ja tietoturva
HTTPS-protokollan käyttö on nykyään välttämätöntä ja vaikka se on useimmilla verkkosivustoilla automaattisesti kunnossa, se tulee aina varmistaa. Se ei ainoastaan suojaa käyttäjien tietoja, vaan on myös Googlen ranking-tekijä. Kunnossa olevat tietoturva-asiat rakentavat käyttäjien luottamusta.
Paikallinen hakukoneoptimointi (Local SEO)
Paikallinen hakukoneoptimointi eli Local SEO on toimiva strategia niille yrityksille, jotka toimivat rajatulla maantieteellisellä alueella. Usein monet pienemmät yritykset toimivat vain oman kaupungin tai maakunnan sisällä.
Paikallisen hakukoneoptimoinnin tavoitteena on maksimoida hakukonenäkyvyys tämän alueen ihmisille sekä orgaanisissa hakutuloksissa että Google Mapsissa. Hyvin toteutettu paikallinen optimointi saa sivuston rankkaamaan paikallisille hakutermeille, kuten esimerkiksi ”helsinki ravintolat”, ”huonekaluliike tampere” tai muille vastaaville, missä kaupunki tai paikannimi on hakutermissä mukana.
Erittäin toimiva perustavoite on saada sivusto rankkaamaan oman alan ”palvelu + kaupunki” tyyppisille hakusanoille.
Google Business Profile ja yrityslistaukset
Paikallisilla hakutermeillä hakutulokset ovat monesti hieman eri näköiset mitä yleisille informaatiohauille. Suurimpana erona on yrityslistaukset, eli niin sanottu Local Map Pack.
Tämä listaus on koonti kolmesta Googlen mielestä relevanteimmasta yrityksestä tähän hakutermiin liittyen. Yrityslistaus vie ison osan hakutuloksista ja antaa hyvän näkyvyyden niille yrityksille jotka tähän pääsevät.
Päästäkseen osaksi yrityslistausta ja local map packia, tulee yrityksellä olla hyvät verkkosivut sekä Google Business Profiili. Google hakee tietoja yrityksen profiilista ja vertaa sitä muualla internetissä olevaan tietoon, mukaanlukien omat verkkosivut. On siis tärkeä varmistaa, että yrityksen tiedot kuten nimi, puhelinnumero ja osoitetiedot ovat kaikkialla samat ja ajantasaiset.
Google Business Profiilista on tärkeä optimoida toimialat ja palvelut. Määrittämällä nämä tarkasti ja laajasti, mahdollisuus paranee rankata map packissa sekä Google Mapsissa näihin liittyvillä termeillä ja niiden variaatioilla.
Google Maps
Monet ihmiset hakevat palveluita ja yrityksiä Google Maps- karttapalvelusta. Sivusto ja yritys voi myös vaikuttaa omaan näkyvyyteen Mapsissa, joka on suoraan yhteydessä myös Local Map Packiin.
Google Maps -rankkaukseen vaikuttavat merkittävästi kolme päätekijää: relevanssi, etäisyys ja näkyvyys. Relevanssi määräytyy sen mukaan, kuinka hyvin yrityksen Business-profiili ja verkkosivusto vastaavat käyttäjän hakua. Etäisyys perustuu yrityksen fyysiseen sijaintiin suhteessa hakijaan tai haettuun alueeseen. Näkyvyys puolestaan viittaa yrityksen yleiseen maineeseen ja tunnettuuteen verkossa. Tähän taas vaikuttaa sekä on-page SEO ja etenkin off-page SEO, kuten linkit.
Arvosteluiden tärkeys
Arvosteluilla yritys voi merkittävästi erottua joukosta Google Mapsissa sekä paikallisten hakutermien hakutuloksissa. Yritysten on hyvin kannattavaa hankkia hyviä arvosteluita ja myös vastata näihin arvosteluihin Google My Business-profiilissa.
Positiiviset arviot vaikuttavat etenkin konversioon ja mahdollisen asiakkaan herkkyyteen ottaa yhteyttä. Arvostelut eivät ole suora rankkausperuste, mutta erottaa sinut joukosta merkittävästi ja saa sinut näyttämään luotettavalta ja ammattimaiselta toimijalta.
Mitä Google arvostaa verkkosivuissa (E-E-A-T)?
E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) on Googlen käyttämä konsepti verkkosisällön ja sivustojen laadun arvioimiseen. Alunperin kirjainlyhennelmä oli vain E-A-T, mutta vuonna 2022 Google lisäsi siihen vielä yhden E:n eli ”Experience” korostamaan kokemuksen merkitystä.
Mitä nämä kaikki kirjaimet tarkoittaa käytännössä?
- Experience: Sisällön ja sisällöntuottajan kokemus käsiteltävästä aihealueesta.
- Expertise: Syvällinen asiantuntemus mikä sisällöstä ja verkkosivusta välittyy.
- Authoritativeness: Sisällön, sen tekijä ja koko verkkosivuston maine ja auktoriteetti.
- Trustworthiness: Sisällön, sivuston ja sen tekijän ja takana olevan mahdollisen yrityksen luotettavuus.
Monia näistä asioista on hyvä miettiä ja toteuttaa sisällössä, sekä luoda sivustolle luotettavuutta ja asiantuntevuutta herättäviä sivuja ja elementtejä. Moni asia kiteytyy siten, että sivustolle tulee tehdä kaikki mitä normaali, laillinen ja rehellinen yritys tekisi.
Tämä tarkoittaa läpinäkyvästi esitettävän kuka sisällön tekijä on, kehen ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa, mikä yritys sivuston taustalla toimii, täydelliset yhteystiedot, säännölliset sisällön päivitykset, jne.
Kuitenkin iso osa EEAT:sta ja sen osa-alueista mitataan sivuston ulkoisista tekijöistä, eli linkeistä. Linkit ovat vahva validaatiomekanismi Googlelle, jonka avulla Google arvioi sivustojen luotettavuutta. Yksittäisistä osa-alueista T-kirjain, eli Trustworthiness onkin ylivoimasesti tärkein. Jos et ole luotettava, on yhdentekevää oletko alan asiantuntija tai kuinka paljon kokemusta sinulla on.
Se kuinka paljon, kuinka laadukkaita ja kuinka relevantteja linkkejä sivustollesi on, täydentää hyvin paljon Googlen vaatimuksia EEAT:n suhteen joten se kannattaa ottaa vakavasti. Sitä vakavammin, mitä kilpailummalla alalla ollaan.
Hakukoneoptimoinnin tulosten mittaaminen
Tuloksellisen hakukoneoptimoinnin taustalla on aina tarkkaan tehdy dataan pohjaava analyysi sekä tulosten mittaaminen. SEO:n tuloksia mitataan muun muassa:
- Orgaaninen liikenne
- Liikevaihdon kehitys
- Yhteydenottojen ja liidien määrä
- Verkkokaupan myynnit
- Klikit ja näyttökerrat hakutuloksissa
- Rankanneiden avainsanojen määrä
- Share of Voice % (osuus tiettyjen avainsanojen kokonaisnäkyvyydestä)
- CTR% – Click Through Rate
- CR% – Conversion Rate (Konversioprosentti)
- Linkkien ja mainintojen määrä
Relevanteimpia yksittäisiä mittareita kuitenkin on yleinen liikenteen kasvu sekä liikevaihdon kehitys. Orgaanista liikennettä ja sen kehitystä pystyy kätevimmin seuraavaan Googlen omilla ilmaisilla työkaluilla Google Analyticsillä sekä Google Search Consolella.
Google Analyticsin avulla näet täsmällisesti mistä kanavista sivustollesi tulee minkäkin verran liikennettä. Google Search Consolen avulla taas pääset jyvälle liikenteen laadusta ja näet täsmällisesti millä hakusanoilla sivustollesi on klikattu ja kuinka monta kertaa sivusi on ollut mukana hakutuloksissa.
Muut työkalut
Pitkäjänteisen SEO työn edellytyksenä on myös, että tiedetään tarkasti millä hakusanoilla rankataan, kuinka arvokkaita ne ovat ja miten ne kehittyvät. Täysin ilmaiseksi hakusijoituksia voi seurata manuaalisesti Googlen tai muun hakukoneen avulla tekemällä incognito-tilassa hakuja ja katsomalla miten eri sivut ovat sijoittuneet ja miten sijoitukset vaihtelevat.
Isompien sivustojen kohdalla työ käy kuitenkin hyvin äkkiä hankalaksi ja onkin järkevää käyttää siihen tarkoitettuja työkaluja.
Markkinoilla on useita eri avainsana-dataa, linkkejä ja sivustojen teknisiä auditointeja tekeviä työkaluja. Suosituimpia ja yleisimpiä näistä ovat esimerkiksi Ahrefs, Semrush, SE Ranking ja Moz. Näiden avulla pystyt kätevästi seuraamaan minkä tahansa nettisivuston kehitystä. Pääset jyvälle niin oman sivuston kehityksestä, mutta pystyt myös analysoimaan kilpailijoitasi, heidän sisältöä, linkkiprofiileita ja kehitystä.
On myös täysin dedikoituja työkaluja SEO:n eri osa-alueisiin. Voit analysoida hyvin syvällisesti linkkiprofiileita esimerkiksi Link Research Toolsin avulla tai sivuston teknistä performanssia Screaming Frog työkalulla.
SEO markkinointi pähkinänkuoressa
Hakukoneoptimointi on kokonaisvaltaista verkkosivuston kehitystä sisäisesti, ulkoisesti ja teknisesti. Tuloksellinen hakukoneoptimointi vaatii yleensä näitä kaikkia osa-alueita. Mitä kilpaillummalla alalla ollaan, sitä enemmän ja tarkemmin.
Hakukoneoptimoinnilla voi saavuttaa erinomaisia tuloksia pitkällä aikavälillä. SEO onkin ennemmin maratoni kuin pikajuoksu. Pitkällä aikavälillä se voi olla kannattavin digitaalisen markkinoinnin tai minkä tahansa markkinoinnin muoto.
Näin teet hyvää hakukoneoptimointia:
- Laadukasta sisältöä vastaamaan käyttäjien tarpeita
- Dataan pohjaava hakusana-analyysi ja fiksu avainsanojen täsmällinen käyttö
- Kattava ja strateginen sisäisen linkitys
- Relevanttien ja laadukkaiden ulkoisten linkkien hankinta
- Säännöllinen sisällön päivitys
- Tulosten seuranta, analyysi ja reagointi
Usein kysytyt kysymykset
Mitä on hakukoneoptimointi?
Hakukoneoptimointi on digitaalisen markkinoinnin keino, millä verkkosivun liikennettä pystytään kasvattamaan parantamalla sijoituksia hakukoneissa.
Mitä on SEO?
SEO eli Search Engine Optimization on englanninkielinen vastine hakukoneoptimoinnille. Hakukoneoptimoinnista puhutaan yleisemmin SEO:na. Tämän avulla verkkosivustoa voidaan optimoida, jotta se nousisi hakutuloksissa ylemmäs ja saavuttaisi enemmän liikennettä.
Miksi hakukoneoptimointia kannattaa tehdä?
Hakukoneoptimointia kannattaa tehdä, koska se lisää verkkosivuston näkyvyyttä, kasvattaa orgaanista liikennettä, kasvattaa liikevaihtoa, parantaa käyttäjäkokemusta, vahvistaa brändin uskottavuutta ja tuo kustannustehokkaita tuloksia pitkällä aikavälillä.
Mikä on SEO ja SEM ero?
SEO ja SEM ero on niiden maksullisuudessa. SEO eli hakukoneoptimointi on orgaanista näkyvyyden parantamista hakukoneissa ilman suoria maksuja, kun taas SEM eli hakukonemarkkinointi sisältää maksullisia mainoksia hakutuloksissa. Google Ads on yksi SEM:in yleisimmistä tavoista.
Miten hakukoneoptimointia tehdään?
Hakukoneoptimointia tehdään parantamalla sivuston teknistä toimivuutta, luomalla laadukasta ja relevanttia sisältöä, rakentamalla luonnollista linkitystä, optimoimalla käyttäjäkokemusta ja analysoimalla tuloksia jatkuvan kehityksen mahdollistamiseksi.
Yli 10 vuoden kokemuksella autan yrityksiä kasvattamaan liikevaihtoa hakukoneoptimoinnin avulla. Jokainen SEO-strategia räätälöidään yrityksesi tavoitteiden mukaisesti maksimaalisten tulosten saavuttamiseksi.
Ota yhteyttä