Etusivu » Mitä on hakukoneoptimointi? » Google näkyvyys
Google näkyvyys: Näin parannat näkyvyyttä Googlessa
-
Jussi Viljanen
- Päivitetty:
SISÄLLYSLUETTELO
- Yrityksen Google näkyvyyden parantaminen
- Avainsanatutkimus
- Avainsanojen strateginen käyttö
- Tarpeeksi laadukas sisältö
- Google Business Profilen optimointi
- Ulkoiset linkit
- Sisäiset linkit
- Sivuston tekninen hakukoneoptimointi
- Schema-tietojen käyttö
- Laadukkaat kuvat ja niiden optimointi
- Vanhan sisällön päivittäminen
- Youtube videot
- Maksettu Google-näkyvyys
- Orgaaninen SEO vai maksettu mainonta - kummasta enemmän näkyvyyttä?
- Usein kysytyt kysymykset
Google-näkyvyys tarkoittaa, kuinka hyvin verkkosivusi tai sisältösi sijoittuu ja näkyy Googlen hakutuloksissa, kun käyttäjät hakevat liiketoimintaasi tai aihettasi koskevia hakusanoja.
Yrityksen Google näkyvyyden parantaminen
Google näkyvyyttä on kahta erilaista: orgaanista google-näkyvyyttä sekä maksettua google-näkyvyyttä. Erona näillä on, että orgaanisen näkyvyyden kautta sivustolle tulevasta liikenteestä tai asiakkaista ei tarvitse erikseen maksaa.
Google näkyvyyden lisääminen ja etenkin orgaaninen hakukoneoptimointi voi olla erittäin hyödyllistä monien alojen yrityksille, sillä Google on paikka mistä kuluttajat sekä yritykset hakevat tietoa, tuotteita ja palveluita.
Tässä artikkelissa käymme läpi miten voit lisätä etenkin orgaanista Google näkyvyyttä sekä myös lyhyesti ostettua Google-näkyvyyttä.
Avainsanatutkimus
Jos et tiedä millä termeillä ja hakusanoilla oman alasi palveluita, tuotteita tai yleistä tietoa haetaan, on vaikea kehittää sivustoa saamaan näkyvyyttä. Avainsanatutkimus onkin näin yksi tärkeimpiä asioita Google näkyvyyden kannalta.
- Lue syvemmin: Avainsanatutkimus opas
Näkyvyyden saamiseksi tulee tietää mistä näkyvyyttä on saatavilla. Avainsanatutkimus keskittyykin analysoimaan ihmisten käyttäytymistä hakukoneissa. Näin saadaan selville ne täsmälliset ja parhaat hakutermit mitä ihmiset käyttävät hakiessaan tietoa hakukoneista.
Tietämällä käytetyimmät hakutermit, voidaan verkkosivujen sisältöä kohdentaa juuri näille hakutermeille.
Avainsanatutkimukseen voi käyttää sekä ilmaisia että maksullisia työkaluja. Parhaita ovat esimerkiksi Googlen oma Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs tai Ubersuggest. Näiden avulla näet avainsanojen hakuvolyymeja, kilpailutasoa, kilpailijoidesi käyttämiä hakusanoja sekä paljon muita hyödyllisiä tietoja.
Avainsanojen strateginen käyttö
Kun oikeat avainsanat on löydetty, niitä tulee käyttää oikeissa paikoissa. Avainsanoja tulee käyttää harkitusti ja niitä ei kannata toistaa sivulla liikaa tai tunkea joka paikkaan. Tästä ns. keyword stuffingista Google voi jopa rangaista ja laskea sivun näkyvyyttä.
Tärkeimmät strategiset paikat avainsanoille on:
- Sivun URL-osoite
- Meta Title eli Googlessa näkyvä otsikko
- Sivun H1-pääotsikko
Lisäämällä sivun pääavainsanan näihin kolmeen paikkaan, on sivun sisäisen hakukoneoptimointi erittäin hyvällä alulla. Avainsanoja voi olla kuitenkin hyvin monia ja ihmiset hakevatkin samoja asioita monilla eri termeillä.
Voit saada vielä enemmän näkyvyyttä Googlesta käyttämällä muita avainsanoja ja termien variaatioita sivun alaotsikoissa sekä itse tekstissä. Google painottaa paljon otsikoita, sillä siitä hakukone ymmärtää parhaiten tekstin rakennetta.
Käyttämällä laajasti aihealueeseen liittyviä järkeviä termejä otsikoissa sekä valikoiden myös tekstissä, saa Google laajan käsityksen aiheesta ja asiantuntemuksestasi. Tämä palkitaan usein hyvällä näkyvyydellä.
Tarpeeksi laadukas sisältö
Jos verkkosivun sisältö ei ole tarpeeksi laadukasta, ei sillä myöskään voi saavuttaa parasta mahdollista näkyvyyttä. Google haluaa parhaansa mukaan palvella käyttäjiä ja tarjota heillä parasta aiheeseen liittyvää sisältöä.
Sisällön lähtökohtana kannattaa pitää käyttäjien aitoa palvelemista, vaikka sen tarkoituksena onkin saada nimenomaan Googlesta näkyvyyttä. Parhaiten Googlessa pärjää aitoa ja asiantunteva sisältö joka käsittelee kattavasti ja ammattimaisesti aihetta mitä käyttäjät etsii.
Google korostaa yhä enemmän ns. E-E-A-T periaatetta (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness). Keskittymällä näihin asioihin, eli tuomalla esiin omia kokemuksia ja omaa asiantuntemusta, ollaan hyvällä polulla.
Sisällön tulee olla tarpeeksi kattavaa ja pitkää, mutta ei jaarittelevaa tai tyhjän jauhamista. Hyvin jäsennellyt otsikot, informatiiviset kappaleet ja hyvin erottuvat ja informatiiviset kuvat ja videot tekevät sisällöstä laadukkaan.
Hyvä sisältö saa käyttäjän pysymään sivulla ja parhaassa tapauksessa jatkaa lukemaan sivuston muita sisältöjä tai siirtyy esimerkiksi ostamaan tuotteen tai ottamaan muutoin yhteyttä, riippuen sivuston tarkoituksesta. Googlelle on erinomainen signaali, jos käyttäjä viettää pitkän ajan sisällön parissa ja aktivoituu, kuten klikkailee linkkejä, scrollailee ja lukee tekstejä pitkään ja ottaa yhteyttä tai ostaa tuotteen lopulta
Google Business Profilen optimointi
Jokaisen yrityksen kannattaa luoda itselleen Google Business Profiili. Tämän avulla yritys voi saada Googlesta näkyvyyttä jopa ilman verkkosivustoa. Sivuston kanssa toki näkyvyys on aina parempi.
Googlen yritysprofiili sisältää kaikki oleelliset yrityksen tiedot ja toimii ikään kuin yrityksen digitaalisena käyntikorttina. Sen avulla yritys voi päästä esille esimerkiksi Google Mapsiin, hakutulosten yrityslistauksiin sekä saada oman yrityspaneelin hakutulossivulle.

Google Business Profilen optimointi on oleellinen osa paikallista hakukoneoptimointia. Profiili kannattaa optimoida täyttämällä tiedot niin laajasti kuin mahdollista. Kaikki tiedot tulee olla oikein ja mikä tärkeää, varmista että yrityksen tiedot profiilissa on täsmälleen samat mitä verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja muilla mahdollisilla sivuilla missä yrityksen tiedot mainitaan.
Keräämällä arvosteluja business profiiliin, vastaamalla arvosteluihin, julkaisemalla kuvia ja pitämällä profiilin aktiivisena voit nostaa sen avulla saatavaa näkyvyyttä.
Voit myös vaikuttaa näkyvyyteen optimoimalla profiiliin määritetyn tai määritetyt toimialat. Valitse päätoimialaksi relevantein, mutta voit myös valita suurimman hakuvolyymiltaan.
Esimerkiksi asianajaja voi valita päätoimialakseen sen, mitä omassa kaupungissa haetaan eniten, kuten asianajaja, asianajotoimisto, lakipalvelut tai muut variaatio. Saat avainsanatutkimuksella selville sen täsmällisen termin mitä eniten haetaan.
Ulkoiset linkit
Googlen algoritmissa muilta sivustoilta tulevilla linkeillä on hyvin suuri vaikutus näkyvyyteen. Linkit ovat Googlen validaatiomekanismi, millä Google muodostaa käsitystä ja luottamusta sivustoon. Linkki toiselta sivustolta on ikään kuin luottamuksen osoitus tai ääni sinun sivustollesi.
Mitä laadukkaampia linkkejä ja mitä enemmän niitä on, sen parempi. Linkkien laatu määräytyy linkittävän sivuston suosion ja relevanssin mukaan. Jos saat linkin isolta ja suositulta sivustolta, joka käsittelee samoja aiheita kuin sinä, on kyseessä erinomainen linkki.
Linkkien kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana, sillä linkit huonolaatuisilta sivustoilta voi olla myös negatiivinen tekijä. Vältä siis kaikista törkyisimmät ja irrelevantit sivustot tässä mielessä.
Ulkoisia linkkejä voit saada esimerkiksi:
- Omalla laadukkaalla sisällöllä ja tutkimuksilla, mihin muut linkkaavat luonnollisesti
- Vieraskirjoituksilla muiden sivustoille
- Hakemistot ja yrityslistaukset
- Foorumit ja keskustelut
- Sosiaalisen median kanavat
- Korjaamalla tai parantamalla muiden sisältöä ja lisäämällä linkin
- Yhteistyökumppanit ja paikalliset järjestöt
- Sponsoroitu sisältö
- Ostamalla linkkauksia muilta sivustoilta (ole tarkkana laadun kanssa)
Sisäiset linkit
Sivuston sisäisillä linkityksillä voit myös parantaa Google-näkyvyyttäsi. Sisäiset linkit toimivat sekä käyttäjille keinona navigoida sivustolla, mutta ne signaloivat myös Googlelle eri sivujen tärkeyttä ja hierarkiaa.
Lisäämällä sisäisiä linkkejä relevanteilla ankkuriteksteillä kaikista tärkeimmille sivuille, voit onnistua nostamaan näiden sivujen näkyvyyttä hakutuloksissa.
Ankkuriteksti tarkoittaa niitä sanoja, mistä linkkiä pystyy klikkaamaan. Se mitä sanoja tässä on, vaikuttaa siihen miten Google ymmärtää linkkiä ja sen tarkoitusta. Jos olet löytänyt useampia avainsanoja sivulle, voit pyrkiä käyttämään näitä avainsanoja ankkuriteksteissä. Näin voit saada sivua ylös hakutuloksissa juuri niillä termeillä mitä käyttäjät hakevat.
Sivuston tekninen hakukoneoptimointi
Jos sivusto ei toimi teknisesti hyvin, sillä on vaikea saavuttaa näkyvyyttä Googlessa. Panostamalla siis tekniseen toimivuuteen, voi olla hyvinkin positiivinen vaikutus kuinka hyvin se on esillä Googlessa.
Tämä korostuu etenkin kun sivuston koko ja toiminnallisuudet kasvaa. Esimerkiksi verkkokauppojen hakukoneoptimointi on isolta osalta teknistä optimointia, sillä isojen kauppojen tulee toimianopeasti ja sujuvasti, että käyttäjät siitä tykkäävät sekä myös Google.
Sivuston tulee toimia kaikilla laitteilla, niin tietokoneella kuin myös mobiililaitteilla. Sivujen pitää latautua nopeasti. Tähän vaikuttaa esimerkiksi sivustolla käytettyjen kuvien ja materiaalien koko. Voit siis optimoida sivuasi teknisesti pienentämällä käytettyjen kuvien kokoa juuri sen kokoisiksi kun on tarve, kuitenkaan laadun kärsimättä.
Google itse käyttää Core Web Vitals – nimistä mittaristoa sivun teknisen performanssin arviointiin. Nämä mittarit ja raportin näet Google Search Consolen kautta, missä Google ilmoittaa mitä asioita tulisi parantaa milläkin laitteella. Suomeksi tämän löydät Search Consolesta nimellä ”Sivuston suorituskyky”.
Voit lisäksi katsoa sivun teknistä sujuvuutta esimerkiksi PageSpeed Insights työkalun avulla.

Schema-tietojen käyttö
Schema-tiedot eli Schema-markupit ovat ns. strukturoitua dataa, mitä voi kertoa omasta yrityksestään ja sisällöstään hakukoneille. Schema on hakukoneiden oma kieli, millä pystyy kommunikoimaan tiettyjä asioita hakukoneelle suoraan, ilman että hakukoneen itse pitää pähkäillä mitä mikäkin tarkoittaa.
Tämä on tehokkaampi tapa saada Google tai muut hakukoneet ymmärtämään mistä sisältösi kertoo ja kuka olet.
Yleisimpiä schema-tyyppejä ovat LocalBusiness yrityksille, Product tuotteille, Article artikkeleille, Person henkilöille ja Organization organisaatioille. Jokaisella on oma käyttötarkoituksensa ja etunsa hakutuloksissa näkymiselle.
Schemojen avulla sen lisäksi, että se voi lisätä Googlen luottamusta, voit nostaa näkyvyyttäsi hakutuloksissa ns. rikastettujen hakutulosten avulla. Esimerkiksi verkkokaupan tuotteisiin tai kategoriasivuille lisäämällä scheman, missä kerrotaan tuotteiden hintaa, ominaisuuksia, arvosteluja tai muita tietoja, voi saada ne näkymään hakutuloksissa. Nämä tiedot erottuvat käyttäjille hyvin ja voivat saada käyttäjät herkemmin klikkaamaan juuri näihin tuotteisiin.
Voit myös saada sisällöllesi näkyvyyttä hakutulosten ”Ihmiset Kysyvät Myös” tai ”People Also Ask”- osiossa Scheman avulla. Merkkaamalla artikkelin usein kysytyt kysymykset FAQ-Schemalla, ne esiintyy herkemmin hakutulosten osiossa missä Google esittää aiheelle relevantteja kysymyksiä ja vastauksia.
Laadukkaat kuvat ja niiden optimointi
Kuvat sisällön seassa tekee sekä sisällöstä parempaa, miellyttävämpää lukea mutta voi myös lisätä mukavasti näkyvyyttä Googlessa. Kuvat voivat suoraan näkyä Googlen kuvahaussa, josta monet voit päätyä sivustolle asti.
Kuvat tulee kuitenkin optimoida. Tässä tärkeimpiä seikkoja on:
- Kuvan mahdollisimman pieni tiedostokoko
- Kuvien tiedostonimet
- Kuvien Alt-tekstit
Kuvien tiedostokoot vaikuttavat esimerkiksi sivun latausnopeuteen. Mitä suurempi kuvatiedosto, sen enemmän siihen menee tehoa ladata se näkyviin käyttäjille. Kuvien tulisi olla vain sen kokoisia mitä tarvitsee.
Kuvien tiedostonimet sekä alt-tekstit ovat tekijöitä, joista Google saa tietoa kuvan sisällöstä. Näihin molempiin voi mahduttaa tärkeitä avainsanoja, joka helpottaa kuvia rankkaamaan relevanteilla hakusanoilla kuvahaussa mutta voi myös tulla esiin tavallisissa hakutuloksissa.
Sen sijaan, että kuvat olisi nimetty automaattisesti esim. (IMG_1234.jpg), nimeä ne relevantisti aiheen mukaan, kuten (kuvien-optimointi-googleen.webp).
Alt tekstit ovat kuvan sisäisiä kuvaustekstejä, joista Google saa ymmärrystä mitä kuvassa on. Kirjoita alt teksti lyhyen ytimekkäänä ja jos kuvaan oleellisesti liittyy sivulle sopiva avainsana, käytä sitä alt tekstissä.
Vanhan sisällön päivittäminen
Uuden näkyvyyden saamiseen ei aina tarvitse uutta sisältöä. Monesti vanhempien artikkeleiden ja sivujen freesaaminen ja päivitys voi nostaa ne uudelle tasolle ja tuoda reilusti lisää kävijöitä.
Avainasemassa on seurata kuinka mitkäkin sisällöt pärjäävät ja keräävät liikennettä. Tätä voit tehdä esimerkiksi Google Analyticsin sekä Google Search Consolen avulla.
Erinomainen tapa on katsoa eri sivuja Google Search Consolesta, kuinka paljon niillä on näyttökertoja ja klikkejä tiettynä ajankohtana, esimerkiksi viimeisen 3 tai 6 kuukauden aikana. Jos molemmat ovat vähäiset, voit ensiksi yrittää päivittää sivun ja tehdä siitä laadukkaamman ja optimoidumman. Tämä voi itsessään herättää sivun jälleen kukoistukseen.
Vanhan sisällön päivittäminen voi olla huomattavasti nopeampaa ja kustannustehokkaampi tapa lisätä näkyvyyttä Googlessa, kuin suunnitella ja kirjoittaa täysin uusi artikkeli alusta.
Youtube videot
Videosisältö on noussut merkittävästi viime aikoina eikä sinulla tarvitse aina olla verkkosivustoa tai pitkiä artikkeleita näkyvyyden saamiseksi. Google lisää yhä useammin hakutulosten mukaan Youtube-videoita, onhan Youtube myös Googlen palvelu.
Etu mikä Youtube-videoilla on, on sen kyky sijoittua hakutuloksiin nopeasti. Merkittävästi nopeammin mitä verkkosivujen artikkelit.
Suosittelen siis katsomaan oman alan hakutuloksia ja jos siellä näkyy mukana Youtube-videoita, on tässä mahdollisuus lisänäkyvyyteen. Perusta oma youtube kanava ja aloita tekemään hyviä relevantteja videoita ajankohtaisista aiheista.
Maksettu Google-näkyvyys
Google näkyvyyttä voi lisätä myös maksetuilla mainoksilla. Perinteisesti näistä puhutaan PPC-mainoksina, eli Pay Per Click- mainoksina. Mainoksissa siis maksat jokaisesta klikistä erikseen, mitä mainosten kautta tulee.
Rahalla saat näkyvyyttä hakutulosten kärjestä ohi orgaanisten hakutulosten. Klikkihinnat vaihtelevat voimakkaasti alan kilpailutilanteen mukaan. Tietyillä aloilla, missä on paljon kysyntää, nähdään myös paljon mainoksia ja kovempia klikkihintoja. Taas pienemmän volyymin aloilla ei välttämättä nähdä mainoksia lainkaan.
Mainoksia voit saada hakutulosten sekaan pääasiassa kolmenlaisia:
- Tuotemainokset (shopping ads)
- Tekstimainokset
- Yrityslistausmainokset
Yritykset voivat mainostaa itseään myös ns. Local Packissa, eli yrityslistauksessa, missä näkyy paikallisia yrityksiä paikallisille hakutermeille.
Orgaaninen SEO vai maksettu mainonta – kummasta enemmän näkyvyyttä?
Orgaanisen hakukoneoptimoinnin ja maksetun Google-mainonnan vertailussa ei ole yhtä oikeaa vastausta – molemmissa on vahvuutensa, jotka täydentävät toisiaan.
Orgaaninen SEO tarjoaa:
- Pitkäkestoista näkyvyyttä, joka säilyy ilman jatkuvia maksuja
- Korkeampaa luotettavuutta – 70-80% käyttäjistä luottaa enemmän orgaanisiin tuloksiin
- Kustannustehokkuutta pitkällä aikavälillä
- Laajempaa hakutulosten hallintaa eri hakutermeillä
Maksettu mainonta puolestaan:
- Tuottaa välittömiä tuloksia – näkyvyys alkaa heti
- Tarjoaa tarkkaa kohdennettavuutta sijainnin, ajan ja demograafisten tekijöiden mukaan
- Antaa paremman näkyvyyden mobiilihauissa, joissa orgaaniset tulokset ovat usein näytön alaosassa
- Mahdollistaa nopeat kokeilut ja A/B-testaukset
Tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä orgaaninen näkyvyys tuo paremman tuoton sijoitetulle pääomalle. SEO:n kautta tuleva näkyvyys kestää kuitenkin pidemmän aikaa rakentaa, kun taas maksetulla mainonnalla voi saada näkyvyyttä heti.
Riippuu myös hyvin paljon toimialasta. Hakukoneiden kautta ei välttämättä ole relevanttia kysyntää lainkaan tietyillä aloilla, joten ei ole järkeä investoida Google-näkyvyyteen.
Orgaanista ja maksettua mainontaa vois myös yhdistää, jolloin saa hyvät puolet molemmista. SEO rakentaa pitkäaikaista perustaa, kun taas maksettu mainonta täyttää strategiset aukot, tukee promootioita tai varmistaa näkyvyyden erittäin kilpailluilla termeillä tai kausittaisilla trendeillä.
Usein kysytyt kysymykset
Mitä on Google-näkyvyys?
Google näkyvyys on verkkosivuston ja sisältöjen esillä olemista Googlen hakutuloksissa ja sen eri elementeissä.
Miten Googlesta saa näkyvyyttä?
Googlesta saa näkyvyyttä tekemällä sellaista sisältöä, joka sijoittuu hyvin sellaisille hakusanoille joita ihmiset etsivät. Tätä voi edistää hakukoneoptimoinnilla eli SEO:lla. Google näkyvyyttä saa myös maksetulla mainonnalla (Google Ads).
Mitä Google näkyvyys maksaa?
Google näkyvyys maksaa orgaanisen näkyvyyden kautta parhaimmassa tapauksessa 0€ mutta vie omaa työaikaa. Hakukoneoptimoinnin voi myös ulkoistaa ja sen hinta voi vaihdella n. 200€-5000€ palvelun laajuudesta riippuen.
Maksetun mainonnan puolella klikkihinnat vaihtelevat myös paljon, mutta liikkuu yleisesti n. 0,20€ – 100€ per klikkaus toimialasta ja hakusanan kilpailusta riippuen.
Mikä on paras keino saada Google näkyvyyttä?
Paras keino saada Google-näkyvyyttä on hakukoneoptimointi eli SEO tai maksettu Google-mainonta. Kummallakin voi saada näkyvyyttä, mutta se kumpi on juuri itselle tehokkaampi ja parempi tapa riippuu täysin strategiasta.
SEO tuo vakaata näkyvyyttä, mutta sen saavuttaminen vie pidemmän aikaa. Maksettu mainonta tuo näkyvyyttä heti, mutta se maksaa erikseen ja liikenne ja näkyvyys katoaa jos mainonta lopetetaan, kun taas SEO näkyvyys on pysyvämpää.
Mikä hyötyä on Google näkyvyydestä?
Google näkyvyydestä on hyötyä siinä, että oma sivusto saadaan niiden ihmisten näkyville jotka siitä on valmiiksi kiinnostuneita. Tämä voi auttaa myynnin ja liikevaihdon lisäämisessä, oli bisnesmalli sitten mikä tahansa. Google-näkyvyyden avulla voi saada lisää suoraa myyntiä, lisää liidejä ja asiakasyhteydenottoja tai lisää kävijöitä sivustolle ja sen myötä esimerkiksi mainostuloja.
Google näkyvyys rakentaa myös brändiä ja tunnettuutta sivustolle ja yritykselle.
Yli 10 vuoden kokemuksella autan yrityksiä kasvattamaan liikevaihtoa hakukoneoptimoinnin avulla. Jokainen SEO-strategia räätälöidään yrityksesi tavoitteiden mukaisesti maksimaalisten tulosten saavuttamiseksi.
Ota yhteyttä