Etusivu » Mitä on hakukoneoptimointi? » Verkkokaupan hakukoneoptimointi
Verkkokaupan hakukoneoptimointi - Opas onnistumiseen
-
Jussi Viljanen
- Päivitetty: 11/03/2025
SISÄLLYSLUETTELO
- Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
- Miksi verkkokaupan SEO kannattaa?
- Googlen hakutulokset verkkokaupoille
- Verkkokaupan tekninen SEO
- Verkkokaupan hakusana-analyysi
- Verkkokaupan sisältösuunnitelma
- Verkkokaupan kategoriasivujen hakukoneoptimointi
- Verkkokaupan tuotesivujen hakukoneoptimointi
- Verkkokaupan blogitekstit ja artikkelit
- Schema-markup ja strukturoitu data
- Yhteenveto
- Usein kysytyt kysymykset
Verkkokaupan hakukoneoptimointi (E-commerce SEO) tarkoittaa toimenpiteitä, joilla parannetaan verkkokaupan näkyvyyttä hakukoneissa kuten Googlessa.
Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on prosessi, jolla voidaan parantaa verkkokaupan näkyvyyttä hakukoneissa. Suurin osa ihmisistä tekee ostoksia verkossa tai etsii tietoa tuotteista ja palveluista. Verkkokaupalle on siis ratkaisevan tärkeää olla näkyvillä siellä missä potentiaaliset asiakkaat tietoa etsivät.
Verkkokaupan SEO:hon kuuluu oleellisesti kaikki hakukoneoptimoinnin kolme osa-aluetta: sisäinen optimointi, ulkoinen optimointi sekä tekninen optimointi. Tämän tavoitteena on nostaa etenkin tuotesivujen sekä tuotekategoriasivujen sijoituksia hakukoneissa, johtaen kasvavaan liikennemäärään ja kasvavaan myyntiin.
Miksi verkkokaupan SEO kannattaa?
Verkkokaupan SEO kannattaa sen kustannustehokkuuden ja kestävyyden vuoksi. Lähes kaikki ihmiset hakevat tukea ostopäätöksilleen tai suoraan tuotteita hakukoneiden kautta netistä.
SEO voi tuoda verkkokaupalle asiakkaita ja näkyvyyttä hyvin pitkän aikaa ilman erillisiä kustannuksia klikeistä tai näkyvyydestä, kuten esimerkiksi maksetussa mainonnassa.
Nämä tekijät puoltavat vahvasti nettikaupan hakukoneoptimointia:
- Kustannustehokkuus
- Pitkäaikaiset tulokset
- Tavoittaa ostovalmiit asiakkaat
- Skaalautuvuus (aleneva kustannus per uusi asiakas)
- Brändin rakennus ja luottamuksen herättäminen
Googlen hakutulokset verkkokaupoille
Hakutermit jotka liittyvät jollain lailla verkosta ostettaviin tuotteisiin, tuo aivan omanlaisen hakutulossivun Googlessa. Hakutulosten seassa nähdään usein sellaisia elementtejä ja toimintoja, mitä muunlaisten hakujen kohdalla ei Google näytä.
Mainokset ja orgaaniset hakutulokset
Ylhäältä alaspäin mentäessä, ensimmäisenä Google näyttää maksetut mainospaikat. Nämä rahalla ostettavat mainokset ovat toki hyvä keino saada lisää myyntiä, mutta liikenne katoaa sen tien kun mainontakin lakkaa. Lisäksi maksat jokaisesta klikistä erikseen ilman takuuta myynnistä.
Mainospaikkoja on sekä suorille tuotesivuille että tuotekategoriasivuille.
Mainosten alla tulee orgaaniset hakutulokset. Tässä osassa pystyt pärjäämään, kun osaat optimoida sivustosi hyvin. Vaikka mainokset ovatkin tämän kohdan yläpuolella, näkyvä mainos on monille luotaantyöntävä, eli moni scrollaa niiden ohi heti eikä tule klikanneeksi. Iso osa käyttäjistä luottaa enemmän niihin sivustoihin, jotka rankkaavat hyvin juurikin orgaanisissa hakutuloksissa.
On myös mainoksenestosovelluksia, eli adblockeja joiden avulla maksetut mainokset eivät tule lainkaan näkyviin. Silloin orgaaninen hakutulos pomppaa käyttäjälle ensimmäisenä.
Kuvahaku
Kuvahaku on verkkokaupoille moninverroin relevantimpi mitä muille sivustoille. Monet ihmiset hakevat tuotteita kuvahaun kautta ja niitä Google näyttää myös tavallisten hakutulosten seassa.

Tuotelistaus
Google näyttää myös suoria tuotelistauksia hakutuloksissa kärkipaikkojen jälkeen. Tuotteen voi saada tänne esille, jos tuotesivu on kunnossa ja käytät strukturoitua dataa fiksusti, eli schemaa. Tästä myöhemmin artikkelissa tarkemmin.
Visuaalisuus, eli hyvät tuotekuvat ovat avainasemassa tässä elementissä asiakkaiden saamiseksi sivustolle. Pystyt myös esittämään hinta- ja arvostelutietoja tuotteista.
Verkkokaupan tekninen SEO
Verkkokaupan tekninen toimivuus on tärkeää sekä hakukoneille että käyttäjille. Verkkokaupan tulee olla selkeä rakenteeltaan, turvallinen, ladata nopeasti sekä tuotefilteröinnin tulee olla kunnossa aiheuttamatta ongelmia.
Hakukoneystävällinen URL-rakenne
Hakukoneille, sekä käyttäjille on tärkeää että nettikaupan sivut noudattava loogista ja hierarkista rakennetta. Näin käyttäjille on selkeämpää ja helpompaa löytää tietyt tuotekategoriat, niiden alakategoriat ja itse tuotteet.
Looginen ja hierarkinen rakenne auttaa myös hakukoneita crawlaamaan sivustoa ja eri sivuja. Sivujen ollessa hyvässä järjestyksessä, se säästää esimerkiksi Googlelta päänvaivaa, kun se saa sivustosta ja sivuista paremmin selvää.
Myös ulkoisten linkkien kautta välittyvä voima on helpompi jakaa loogisesti tärkeille sivuille.
HTTPS-suojaus
HTTPS-suojaus on tärkeä osa minkä tahansa, mutta erityisesti verkkokaupan turvallisuutta. HTTP tulee sanoista Hypertext Transfer Protocol eli hypertekstien siirtoprotokolla. Tämä näkyy verkkosivustosi osoitteen alussa.
HTTPS eli muoto missä on s-kirjain perässä, on tämän suojattu versio eli Hypertext Transfer Protocol Secure.
Verkkokaupalle tämä on tärkeä, sillä:
- Se suojaa asiakkaiden henkilö- ja maksutietoja
- Varmistaa tiedonsiirron eheyden palvelimen ja käyttäjän välillä
- Estää mahdollisia välimieshyökkäyksiä sivustolle
- Parantaa asiakkaiden luottamusta
Voit varmistaa HTTPS-suojauksen selaimen osoitekentässä näkyvän lukkosymbolin avulla. Jos osoitekenttän ikkunasta tulee teksti ”Sivustoon ei ole muodostettu turvallista yhteyttä”, se tulee korjata ja asentaa https-suojaus.
Sivun latausnopeus ja tekninen performanssi
Sivuston latausnopeus on yksi päätekijöitä teknisen SEO:n kannalta mille tahansa sivustolle, ei pelkästään verkkokaupoille. Latausnopeus on avainasemassa mitä tulee käyttäjäkokemukseen. Google onkin vuosien varrella alkanut yhä enemmän painottamaan hyvän käyttäjäkokemuksen merkitystä.
Google itse mittaa verkkosivuston teknistä performanssia, kuten latausnopeuksia Core Web Vitals- mittareilla.
Latausnopeuteen vaikuttaa muun muassa palvelimen suorituskyky ja sijainti, sisällön koko ja optimointi kuten kuvat ja videot, sivuston käyttämä koodi kuten JavaScript ja CSS.
Voit itse helposti tehdä analyysin verkkokauppasi teknisestä suorituskyvystä muun muassa PageSpeed Insightsin tai GTmetrixin avulla.
Tuotefilteröinti ja fasetoitu navigaatio
Tuotefilteröinti voi johtaa useisiin duplikaattisivuihin verkkokaupassa, joka voi olla hyvin negatiivinen asia hakukonenäkyvyyden kannalta.
Tuotefilteröinti auttaa käyttäjiä löytämään haluamansa tuotteet, mutta useimmat filteröintitoiminnot luovat itseasiassa valtavan määrän uusia sivuja verkkokauppaan, jotka hakukoneen pitää crawlata ja indeksoida.
Esimerkkinä vaatekauppa, jossa on miesten t-paidat kategoria. Url tälle kategorialle normaalissa tilassa ilman filteröintiä voisi näyttää tältä:
esimerkkidomain.fi/miehet/t-paidat/
Jos tuotteita filteröidään, tulee url-osoitteeseen lisäyksiä. Esimerkiksi jos t-paitaa haetaan Adidas merkiltä, kokona XL ja värinä musta, URL saattaa näyttää tältä:
esimerkkidomain.fi/miehet/t-paidat/adidas?koko=xxl&vari=musta
Jos urliin tulee mitään muutoksia, on kyseessä täysin uusi, oma uniikki sivu. Tällöin kaikista mahdollisista filteröinnin kombinaatioista muodostuu sivustolle oma sivu.
Google ei tästä tykkää, sillä sivut ovat lähes toistensa kopioita ja siten duplikaattisisältöä. Googlea hämmentää samantapaiset sivut, joilla on samat otsikot ja samat metatiedot eikä hakukone siten pysty tekemään kunnon päätöstä mitä sivua pitäisi näistä rankata.
Tämän ongelman voi ratkaista muutamalla eri keinolla.
Rel=Canonical tagi
Alkuperäiselle sivulle voi lisätä rel=canonical HTML-tagin, joka kertoo Googlelle ja muille hakukoneille, että tämä on sivun virallinen ja alkuperäinen versio, joka myös tulee indeksoida ja esittää hakutuloksissa.
Canonical näin ollen sulkee kaikki muut sivun versiot pois hakukoneista. Tagi asetetaan sivun html-koodin head-osioon näin:
<head>
<link rel=”canonical” href=”https://www.esimerkkidomain.fi/miehet/t-paidat/” />
</head>
Robots.txt tiedosto
Robots.txt on tekstitiedosto, joka neuvoo hakukoneita, mitä sivuston osia saa tai ei saa crawlata. Robots.txt tiedosto on aina ensimmäinen tiedosto, jonka hakukone näkee tullessaan sivustolle.
Tiedoston saat näkyviin kun kirjoitat verkkosivuston osoitteen perään /robots.txt. Tiedosto näyttää usein tältä:
User-agent: *
Disallow: /admin/
Allow: /
Nämä tarkoittavat:
- User-agent: * = Säännöt koskevat kaikkia hakukonerobotteja
- Disallow: /admin/ = Estää pääsyn admin-hakemistoon
- Allow: / = Sallii pääsyn muualle sivustolla
Nyt esimerkiksi erilaiset filteröinnin tuottamat url-parametrit voi sulkea täällä pois kokonaan Disallow-kohdassa omalla rivillään, esimerkiksi:
User-agent: *
Disallow: /admin/
Disallow: *?koko=
Disallow: *?vari=
Allow: /
Robots.txt tiedoston kohdalla tulee kuitenkin huomioida, että se estää vain crawlauksen, ei välttämättä indeksointia. Sivu voi siltikin joskus päätyä hakukoneen indeksiin ja hakutuloksiin.
Noindex-tagi
Vaikka crawlaus olisikin estetty robots.txt:ssä, sivu voi joskus siltikin päätyä indeksiin. Tässä tapauksessa ratkaisuna on noindex-tagi. Tämä tagi asetetaan sivun HTML-koodiin, joka kertoo hakukoneelle, että tätä sivua ei saa indeksoida.
HTML-koodissa noindex näyttää tältä:
<head> <meta name=”robots” content=”noindex”>
TAI
<meta name=”robots” content=”noindex,follow”> </head>
Verkkokaupan avainsanatutkimus
Jotta tiedetään mitä ihmiset ja potentiaaliset verkkokaupan asiakkaat hakevat hakukoneista, on tehtävä avainsana-analyysi. Tällä analyysillä löydetään tarkat termit mitä ihmiset käyttävät ja mille on valmista kysyntää. Vain hakusana-analyysin tekemällä SEO-strategia voi nojautua faktapohjaiseen dataan.
Verkkokaupan jokaisen sivun olisi hyvä olla targetoitu yhdelle, strategisesti valitulle avainsanalle. Hakusana-analyysi paljastaa kuitenkin erilaisia variaatioita käytetyistä termeistä ja usein sellaisia termejä, joita saman alan kilpailijat eivät sivuillaan ole käyttäneet. Tämä voi pitää oman nettikaupan kilpailijoiden edellä hakutuloksissa.
Termiin liitännäisiä variaatioita on tärkeä käyttää sivun muussa sisällössä. Yksi avainsana ei siis riitä, vaan sisältöä tulee tehdä rikkaaksi ja informatiiviseksi käyttäen useita hyödyllisiä avainsanoja.
Hakusanatyökalut
Hakusana-analyysiin voi hyödyntää sekä ilmaisia että maksullisia työkaluja. Mitä tärkeämmässä roolissa SEO verkkokaupalle on, sitä enemmän voi suositella panostamaan myös laadukkaisiin työkaluihin ilmaisten sijasta. Ilmaisillakin kyllä pärjää.
Maksulliset SEO-työkalut, kuten Ahrefs, Semrush tai Moz nopeuttavat hakusana-analyysin tekemistä ja tarjoavat tarkempaa dataa. Ilmaisista työkaluista hyviä on Googlen itse tarjoamat työkalut, kuten Google Keyword Planner sekä verkkosivuston analytiikkapalvelu Google Search Console. Etenkin Search Console on hyvä, sillä se kertoo dataa millä hakusanoilla sivusto jo nyt esiintyy hakutuloksissa ja millä hakusanoilla sivustolle on tultu.
Kilpailevien verkkokauppojen analyysi
Kilpailijoita analysoimalla voi löytää monia hyviä strategioita hakukoneoptimointiin. Voit useilla työkaluilla, kuten Ahrefsillä tai Semrushilla saada tietoon minkä tahansa kilpailijan sijoitukset laajemmin hakutuloksissa eri avainsanoilla.
Googlen hakutulokset paljastavat myös suoraan, mistä ja minkälaisista sivustoista Google pitää. Näet mitä hakusanoja nämä käyttävät, minkälaista sisältöä he tekevät ja kuinka paljon.
Systemaattisesti kilpailijoita analysoimalla voi oppia monista tekijöistä, mitä Google arvostaa ja myös löytää mahdollisuuksia mitä kilpailijat eivät vielä ole tehneet.
Verkkokaupan sisältösuunnitelma
Verkkokauppa voi sisältää hyvin monenlaista sisältöä vastaten eri ostopolun vaiheissa olevien asiakkaiden tarpeisiin. Hakusana-analyysin avulla voidaan selvittää kaikki termit mitä tuotteisiin liittyen haetaan. Näistä voi havaita, että tietyt termit ovat paljon lähempänä ostopäätöstä kuin toiset. Verkkokaupan sisällöntuotannon voi suunnitella tämän mukaan.
Itse jaan hakusanat karkeasti kolmeen eri luokkaan riippuen hakutermistä ja missä kohtaa ostopolkua asiakas mahdollisesti on: haaleaan, lämpimään ja kuumaan.
Haalea
Asiakas ei vielä tiedä mitä aikoo ostaa ja on tiedonhakuvaiheessa. Hakutermit ovat tällöin yleisluontoisia, kysymyksiä, informatiivisia.
Esimerkkejä:
- ”miten valita juoksukengät?”
- ”neutraali vs tuettu juoksukenkä”
- ”milloin vaihtee juoksukengät?”
Vaikka hakutermit eivät ole suoraan kaupallisia, osa näistäkin henkilöistä voidaa oikean sisällön avulla muuttaa lämpimämmäksi, eli ostohalukkaammaksi.
Esimerkiksi blogitekstit ja informatiiviset artikkelit optimoituna näille kysymyksille on erinomainen tapa palvella näitä hakijoita ja johtaa niitä blogitekstistä kategoria- ja tuotesivuille tai pyytää heitä liittymään esimerkiksi sähköpostilistalle myöhäisempää markkinointia varten.
Lämmin
Ostaja on jokseenkin tehnyt jo päätöksen hankkia tuote, mutta kaipaa vielä tukea päätökselleen. Hakutermit sisältävät usein vertailua, arvosteluja tai spesifimpää tietoa tuotteista.
Esimerkkejä:
- ”Nike Pegasus vs Brooks Ghost”
- ”Parhaat neutraalit juoksukengät 2025”
- ”Nike Pegasus 40 kokemuksia”
Jälleen blogitekstit ja artikkelit voivat auttaa näitä käyttäjiä löytämään sopivan tuotteen. Lisäksi tuotesivuilla tai tuotekategoriasivulla olevan sisällön avulla voi auttaa asiakasta tekemään ostopäätöksen.
Kuuma
Ostaja tietää täsmälleen mitä haluaa ja etsii paikkaa mistä tuotteen saa hänelle sopivimmalla tavalla. Joku etsii helpointa tapaa ostaa, joku nopeinta, joku halvinta, joku laadukkainta, jne. Kuuman asiakkaan hakutermeissä esiintyy monesti hinta, tarjous tai suorat ostamiseen liittyvät sanat.
Esimerkkejä:
- ”Osta Nike Pegasus 40”
- ”Brooks Ghost 15 tarjous”
- ”Nike juoksukengät ale”
Verkkokaupan kategoriasivujen hakukoneoptimointi
Kategoriasivut tarjoavat erinomaisen paikan hakukoneoptimoida verkkokauppaa. Kategoriasivuja on mahdollista rankata hakukoneissa relevanteille hakusanoille, mitä monet potentiaaliset ostajat hakevat.
Avainsanojen strateginen käyttö
Hakusana-analyysin perusteella valitut avainsanat tulee käyttää muutamassa tärkeimmässä paikassa:
- Sivun url-osoite
- Sivun Meta Title (Googlessa näkyvä otsikko)
- Sivun Meta Description (Googlessa näkyvä kuvausteksti)
- Sivun H1-otsikko

Relevantit tuotelistaukset
Tuotelistauksessa on hyvä varmistaa, että siellä on aidosti relevantit tuotteet ja niitä on mahdollisimman paljon. Ylemmän esimerkin mukaisesti vaelluskenkien tuotelistauksessa ei siis kannata näyttää muita kenkiä, vaan nimenomaan pelkkiä vaelluskenkiä. Tämä voi heikentää sivun relevanssia hakukoneen silmissä.
Suosituimmat ja myyvimmät tuotteet kannattaa näyttää käyttäjille nopeasti konversion kasvattamiseksi. Tuotefilteröinti ja listauksen uudelleenjärjestäminen esimerkiksi hinnan, koon tai muun tiedon mukaan on hyvä tarjota käyttäjälle.
Informatiivista ja käyttäjää palvelevaa sisältöä
Sisäinen linkitys
Strateginen sisäinen linkitys verkkokaupassa sivulta toiselle on erittäin tehokas hakukoneoptimoinnin keino. Sivun sisäisesti linkkaamalla hakukone sekä käyttäjä pystyy helpommin navigoimaan sivuston sisällä. Sisäiset linkit onnistuvat erinomaisesti kategoriasivuilla sivun alaosassa.
Sisäiset linkit signaloivat hakukoneelle sivujen tärkeyttä, jakavat ulkoisten linkkien tuomaa voimaa sekä viestittävät hakukoneelle relevanssista. Sisäisiä linkkejä kannattaakin asettaa vain toisilleen relevanteilta sivuilta.
Esimerkiksi alla olevan kuvan mukaisesti ”miesten juoksukengät” sivulta on fiksua linkittää yleiselle juoksukengät sivulle, tai naisten juoksukengät sivulle tai muihin tuotekategorioihin, kuten juoksutakkeihin tai juoksushortseihin.
Verkkokaupan tuotesivujen hakukoneoptimointi
Tuotesivut pystyy optimoimaan siinä missä muutkin sivut. Nämä sivut ovat myös lähimpänä ostotapahtumaa, joten jos tuotesivulla pystyy rankkaamaan hakukoneissa, sillä voi tehdä hyvää tulosta.
Metatietojen optimointi
Metatiedot, eli Googlessa näkyvät otsikko (meta title) sekä sen alla näkyvä kuvausteksti (meta description) vaikuttavat merkittävästi tuotesivujen hakukonenäkyvyyteen ja klikkausprosenttiin tuloksista.
Hakusana-analyysin avulla myös tuotesivuille voi löytää sopivia avainsanoja. Ihmiset hakevat paljon tiettyjä tuotteita, tuotemerkkejä ja tuotemalleja. Käyttämällä täsmällistä ja paljon haettua avainsanaa ja yhdistämällä sen kehotteeseen tai muuhun houkuttelevaan lisätietoon, syntyy erinomainen meta title sekä hakukoneelle että käyttäjälle.
Meta Description toimii tuotteen ”mainoslauseena” hakutuloksissa. Se voi sisältää myös avainsanan, mutta se ei ole aivan välttämätöntä. Sen sijaan tekstin tulee kehottaa käyttäjää klikkaamaan itse tuotesivulle. Kertomalla nopean tiivistyksen sivun sisällöstä ja kehottamalla esimerkiksi ”Tutustu ja tilaa!” tyyppisellä maininnalla, voi nostaa klikkausprosenttia hakutuloksista.

Tuotekuvat- ja videot
Laadukkaat tuotekuvat ovat ehdoton edellytys verkkokaupan menestykselle. Ne vaikuttavat suoraan asiakkaiden ostohalukkuuteen, mutta myös hakukonenäkyvyyteen sekä orgaanisissa hakutuloksissa, että kuvahaun puolella.
Huomioi nämä asiat tuotekuvissa ja videoissa:
- Useita kuvia eri kuvakulmista ja yksityiskohdista
- Mielellään zoomattavat kuvat
- Optimoidut, mahdollisimman pienet tiedostokoot sivun latausnopeuden kannalta
- Kuvaavat tiedostonimet (esim. iphone-16-pro-harmaa.jpg)
- Alt-teksti, jossa relevantti avainsana ja kuvaus tuotteesta
Tuotevideo voi erottaa verkkokaupan selvästi kilpailijoista. Ne antavat äärimmäisen hyvän katsauksen tuotteesta käyttäjälle, joka voi parantaa selvästi konversiota eli myyntiä.
Tuotekuvaustekstit
Tuotekuvausteksti on yhdistelmä informatiivistä ja myyvää tekstiä asiakkaalle. Tuotekuvauksiin pystyy kuitenkin mahduttamaan luonnollisesti hyviä avainsanoja, joka palvelee hakukoneita.
Muista nämä tuotekuvauksissa:
- Kerro tuotteen tärkeimmät hyödyt ja ominaisuudet
- Muista kaikki tekniset tiedot ja materiaalit tarkasti ja selkeästi kerrottuna
- Käytä selkeää hierarkista otsikkorakennetta
- Käytä sekä listoja että taulukoita tarvittaessa
- Sisällytä SEO-avainsanoja
- Älä käytä tuotevalmistajien ja brändien omia tuotekuvauksia vaan tee jokaisesta tekstistä uniikki
- Linkkaa relevanteille tuotekategoriasivuille tai muihin samankaltaisiin tuotteisiin
Käyttäjäarviot ja samankaltaiset tuotteet
Käyttäjäarviot ovat arvokasta sisältöä sekä hakukoneoptimoinnin että konversion kannalta. Ne lisäävät relevanttia ja ennen kaikkea käyttäjien luomaa uniikkia tekstiä sivulla. Google rakastaa käyttäjien luomaa sisältöä, joten siihen kannattaa panostaa.
Käyttäjien luoma teksti sisältää usein hyviä hakutermejä ja avainsanoa hyvin luonnollisessa kontekstissa. Lisääntyvät tuotearvostelut myös signaloi hakukoneelle, että sivu on aktiivinen ja sitä päivitetään.
Asiakkaiden jättämät arviot ja niiden tähtimäärät pystytään myös Schema-markupin avulla tuomaa osaksi hakutuloksia, joka voi parantaa konversiota entisestään.
Samankaltaisten tuotteiden listaaminen tuotesivulla on myös tehokas tapa lisätä konversiota ja mahdollistaa lisämyynnin. Käyttäjien viettämä aika sivulla myös usein pitenee, joka on positiivinen signaali hakukoneelle. Näiden avulla myös saa relenvatteja sisäisiä linkityksiä.

Verkkokaupan blogitekstit ja artikkelit
Yhä useammat verkkokaupat ovat alkaneet hyödyntää hakukoneoptimoinnissa ja muussa markkinoinnissa blogitekstejä, artikkeleita ja tutkimuksia. Verkkokaupan sivut eivät tarvitse 100% tuotesivuja tai kategoriasivuja, vaan verkkokauppaan voi julkaista ohjeellisia artikkeleita, vertailuja tai muuta relevanttia sisältöä.
Blogit ovat myös paikka tehdä hakukoneoptimoitua sisältöä ja päästä rankkaamaan hyville hakusanoille. Usein nämä hakusanat ovat sellaisia, että ne eivät suoraan välttämättä tuo ketään ostamaan, mutta jos artikkeli on tarpeeksi laadukas, asiakas voi fiksusti asetettujen sisäisten linkkien ja navigaation avulla päätyä ostamaan tuotesivulta.
Blogeilla on myös välillinen positiivinen vaikutus koko verkkokaupan hakukonenäkyvyydelle. Ulkoiset linkit tuovat voimaa koko domainille ja sisäisillä linkeillä linkkivoimaa voidaan jakaa tärkeille tuotesivuille sekä kategoriasivuille.
Blogista pystyy myös sisäisesti linkkaamaan tekstistä, joka signaloi hakukoneille kohdesivujen tärkeyttä ja relevanssia. Tämä voi olla hyvin toimiva strategia nostaa haluttuja sivuja hakutuloksissa.
Esimerkkejä verkkokaupan blogitekstien otsikoista:
- Urheiluvälineliike: ”Juoksukenkien valinta eri alustoille – Asiantuntijan opas”
- Elektroniikkaliike: ”Pelitietokoneen ostajan opas”
- Lastenvaateliike: ”Talvihaalarien kokotaulukko ja mitoitus – Näin valitset oikean koon”
- Lisäravinnekauppa: ”Parhaat proteiinijauheet lihasten kasvuun”
- Sisustusrakennusliike: ”Mikrosementti vai hartsipinnoite”
Schema-markup ja strukturoitu data
Schema-markup on strukturoitua dataa, eli käytännössä pätkä koodia, joka voidaan asentaa sivulle. Schema on erityisen kannattavaa verkkokaupoille, sillä se voi tuoda suoraa lisänäkyvyyttä hakukoneissa.
Scheman avulla hakukone pystyy nopeasti ja tehokkaasti ymmärtämään sivun tarkoitusta, sisältöä, sen tekijää tai muita tietoja. Verkkokaupassa Schemalla voi kertoa esimerkiksi tuotteiden tietoja, kuten hintaa, arvosteluja, alennuksia, palautustietoja, saatavuutta, kokoa, väriä tai muita tietoja riippuen tuotteesta.
Scheman avulla verkkokauppa voi saada tuotteensa näkyviin hakutulosten tuotelistauksissa tai saada rikastettuja hakutuloksia. Rikastetut hakutulokset tarkoittavat hakutuloksiin lisättyjä tietoja, joka lisää konversioastetta, klikkejä sivustolle sekä yleistä näkyvyyttä.
Alla näkyvän kuvan mukaisesti tuotteen otsikon ja kuvauksen alle voidaan lisätä esimerkiksi arvostelutietoja, hintatietoja tai saatavuustietoja.
Schema-markupeja voi lisätä useita erilaisia eri sivuille, jokainen omalla tarkoituksellaan. Tuote schemalla voi kertoa tietoja tuotteista, kun taas etusivulle tai ”tietoa meistä” tyyppiselle sivulle voi lisätä Organisation Scheman, jolla kertoa Googlelle ja muille hakukoneille suoraan tietoa yrityksestä ja verkkokaupasta. Tämä lisää hakukoneen ymmärrystä yrityksestä ja verkkosivustosta, joka voi lisätä hakukoneen luottamusta,
Verkkosivuston schemat voi tarkastaa schema.org sivuston kautta. Schema on JSON-muodossa oleva koodi, joka näyttää esimerkiksi tältä:
{ ”@context”: ”https://schema.org”,
”@type”: ”Product”,
”name”: ”Dell XPS 13 Plus (2024)”,
”image”: ”https://example.com/photos/laptop-main.jpg”, ”description”: ”Dell XPS 13 Plus kannettava tietokone Intel i7 prosessorilla, 32GB RAM ja 1TB SSD.”,
”brand”: { ”@type”: ”Brand”, ”name”: ”Dell” },
”sku”: ”DXPS13P24I7”,
”offers”: { ”@type”: ”Offer”,
”priceCurrency”: ”EUR”,
”price”: ”1899.00”,
”availability”: ”https://schema.org/InStock” },
”aggregateRating”: { ”@type”: ”AggregateRating”,
”ratingValue”: ”4.8”,
”reviewCount”: ”127” } }
Yhteenveto
Verkkokaupan hakukoneoptimointi voi merkittävästi auttaa verkkokaupan myynnin lisäämisessä. Verkkokauppa SEO koostuu useista elementeistä, jotka tukevat toisiaan. Tekninen SEO, verkkokaupan sisäinen optimointi sekä ulkoinen optimointi yhdessä tuo parhaan tuloksen.
Hakusana-analyysi on pohja kaikelle optimoinnille ja verkkokaupan SEO-strategialle. Hakusanoja voidaan käyttää strategisesti eri sivuilla ja erityylisissä sisällöissä, kuten kategoriasivuilla, tuotesivuilla tai blogiteksteissä.
Schema-markup mahdollistaa useiden rikastettujen hakutulosten saamisen, joten siihen kannattaa panostaa. Hyvin toteutettuna kaikki tämä hakukoneoptimointi on kustannustehokas tapa kasvattaa verkkokaupan myyntiä pitkällä aikavälillä.
Usein kysytyt kysymykset
Mitä on verkkokaupan hakukoneoptimointi?
Verkkokaupan hakukoneoptimointi on prosessi, jossa verkkokaupan näkyvyyttä parannetaan hakukoneiden tuloksissa. Se sisältää tuotesivujen ja kategoriasivujen optimoinnin, teknisen rakenteen parantamisen, mobiiliystävällisyyden varmistamisen, sivuston nopeuden optimoinnin ja käyttäjäkokemuksen kehittämisen tavoitteena lisätä orgaanista liikennettä ja myyntiä.
Miksi verkkokaupan hakukoneoptimointia kannattaa tehdä?
Verkkokaupan hakukoneoptimointia kannattaa tehdä, koska se kasvattaa orgaanista liikennettä, parantaa näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille, lisää konversioita, vahvistaa kilpailuetua ja tarjoaa pitkäaikaisia tuloksia kustannustehokkaammin kuin maksettu mainonta.
Miten verkkokauppaa voi hakukoneoptimoida?
Verkkokauppaa voi hakukoneoptimoida tekemällä hakusana-analyysin ja optimoimalla kategoria- ja tuotesivuja sellaisille hakusanoille joita potentiaaliset asiakkaat hakevat paljon. Verkkokaupan hakukoneoptimointiin liittyy myös kuvien- ja videoiden optimointi, tuotekuvausten optimointi, sivuston nopeuden optimointi ja linkinrakennus.
Kuinka nopeasti tuloksia voi saada verkkokauppa SEO:lla?
Verkkokauppa voi saavuttaa tuloksia SEO:n avulla parhaimmillaan viikoissa, mutta yleisimmin ensimmäisen 2-3 kuukauden kuluessa optimoinnin aloituksesta, riippuen kuinka laajasta optimointia tehdään ja millä laadulla. SEO on pitkäjänteistä toimintaa ja merkittävimmät tulokset usein vaatii 6-12 kuukautta. Jatkuvalla verkkokaupan kehityksellä tuloksia voidaan skaalata ja lisätä pitkään, jopa vuosia.
Onko verkkokauppa-alustalla merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta?
Verkkokauppa-alustalla on jonkin verran merkitystä hakukoneoptimoinnin kannalta, sillä eri alustoissa on erilaisia teknisiä valmiuksia SEO:n toteuttamiseen. Parhaissa alustoissa on sisäänrakennettuja SEO-ominaisuuksia, muokattavat URL-rakenteet, nopea latausnopeus, mahdollisuus strukturoidun datan lisäämiseen ja hyvä mobiiliyhteensopivuus, jotka kaikki vaikuttavat hakukonenäkyvyyteen.
Google ei sinänsä arvioi sivustoa kategorisesti alustan perusteella, vaan sivuston performanssin ja sisällön perusteella. Toisilla alustoilla lähtökohdat ja mahdollisuudet näiden kehittämiseen on paremmat kuin toisilla.
Miten verkkokaupan SEO eroaa normaalista SEO:sta?
Verkkokaupan SEO eroaa normaalista SEO:sta keskittymällä verkkokaupalle ominaisten sivujen optimointiin, kuten kategoria- ja tuotesivuihin. Verkkokaupalle ominaista on pitkät tuotelistaukset, joiden ympärille rakentuu muu optimoitu sisältö, kun taas muilla aloilla sisältö rakentuu eri tavalla. Verkkokaupan hakukoneoptimoinnissa tulee erityisesti huomioida asiakkaan hakuintentio ja ostopolku, sekä arvostelut. Verkkokaupoille on myös tärkeämpää tekninen SEO, sillä sivustot ovat usein suurempia isojen tuotemäärien vuoksi sekä ostoprosessin ja sen toimivuuden takia.
Yli 10 vuoden kokemuksella autan yrityksiä kasvattamaan liikevaihtoa hakukoneoptimoinnin avulla. Jokainen SEO-strategia räätälöidään yrityksesi tavoitteiden mukaisesti maksimaalisten tulosten saavuttamiseksi.
Ota yhteyttä